futuretro

onlány offlány.

Friss topikok

  • taskaradio: hat ez egy nagy kalap kaka. sztem hagyom menni a levesbe, egyszeruen unalmas es olvashatatlan. (2012.11.30. 10:27)
  • taskaradio: igy legyen :) (2012.06.11. 09:51)
  • taskaradio: Köszönöm itt is! :) (2012.05.10. 10:33)
  • taskaradio: nem volt ez verseny, veled meg aztan semmikeppen, max az idommel :) (2011.12.09. 09:47)
  • phnb: Fú, a 3. Abercrombie kötet a legjobb. A sztori vége kicsit hasbaakasztó és eléggé áthangolja, amit... (2011.11.11. 18:40)

Címkék

2013 (3) 2014 (3) 2015 (1) 2019 (1) 2020 (1) anyasag (3) babak (3) babaszoba (2) buli (1) celok (1) csalad (2) csaszar (1) csoda (1) festes (2) fittness (1) flora (1) freeblog (1) halaadas (1) hetkoznapok (1) hobbi (1) ikrek (2) import (1) kifogas (1) kindle (1) konyv (8) maxim (1) mi (2) munka (1) nyar (1) para (4) pottyos (2) remeny (1) rinya (1) sister (1) sport (1) szerelem (1) szilveszter (1) szules (1) szuletesnap (1) terv (1) teso (1) thanksgiving (1) unnep (1) utazas (4) varakozas (3) varandossag (5) vatera (1)

Napról napra halogatom a könyvek lajstromba vételét. De eddig, és ne tovább. Jöjjön elsőnek a tavalyi két könyv!

41.
Arthur C. Clarke: A gyermekkor vége

Nem is értem, eddig hogy nem akadt a kezembe. Van nekem egy ilyenem, már nem tudom honnan szedtem le, de amikor épp olvasói válságban vagyok, akkor ebből szoktam szemezgetni. Elég sokat olvastam a listából, de azért akadnak rajta olyanok, amiket még nem. Például ezt.

A helyzet az, hogy nekem Clarke még mindig egy kicsit dark. Nem véletlenül nem olvastam tőle mindent. Bezzeg Asimovtól! Míg Asimov elvarázsol azzal, hogy olyan világot teremt, ami a mostani (kicsit elszállt) játékos továbbgondolása, addig Clarke mindig a jövő adott verzióit önti szavakba. És ezek a verziók valahogy mindig sötétek. Nekem legalábbis.

Lényeg a lényeg, para van, idegen hajók érkeznek a bolygó fölé, pánik a köbön. A helyzet megvilágítása után az író hosszú éveket, évtizedeket ugrik az időben, mindig az adott generáció szemszögéből mutatva az életet a hajókkal az égen. Persze az emberek szépen lassan megszokják, hogy ott vannak, és mivel minden területen segítik őket (például egészségügy vagy tudomány), különösebben senkit nem zavarnak. A vicc az, hogy sok-sok év elmúltával sem derül ki, hogyan néznek ki a hódítók. Ahogy az sem, hogy mit akarnak tőlünk. Természetesen a végkifejlet felé haladva minden kiderül, és nem biztos, hogy tetszeni fog a tudás, amivel gazdagabb leszel mire befejezed a könyvet.

42.
Stephen Baxter: Időhajók

Annyira "Az időutazó felesége" utánérzés, hogy nagyon. Kivéve, hogy ez egy elbszott mese. Nem volt jó döntés, de most már mindegy.

És a mostaniak:

1.
Frank Schätzing: A raj

Most nem tudom, hogy megy ez, de annak idején nálunk a kötelező mellett választott tantárgyakból is lehetett, kellett érettségizni. A latin és a biológia mellett voksoltam. Ez utóbbi valahogy mindig könnyen ment. Persze azt tegyük hozzá, hogy miután gimi elsőben puskázáson kapott a tanerő, utána már folyamatosan bizonyítani akartam, hogy anélkül is megírom a a dogákat jelesre, hogy segédletet alkalmaznék, szóval tanultam, mint a güzü. :)

A kémiát is bírtam, egyszerűen érdekes volt. Sokáig orvosira akartam menni, magától értetődőnek tűnt, de a fizika betett, mert az meg nem nagyon ment. Persze a tanárra fogom, vagyis tanárokra, mert volt belőlük pár a négy év alatt. Mindegy is.

Ez a könyv rengeteg élvezetesen leírt biológiát és kémiát tartalmaz, mindezek mellett remek kis scifi. Na nem az az űrhajós-kaszabolós-sugárnyalábos fajta, inkább az alienes, nyomozgatós, ismerd-meg-a-földet-ahol-élsz típus. Mindenféle fura dolgok történnek a tengereken, és néhány kiváló tudóst állítanak rá az ügyre, akik egészen elképesztő összefüggésekre bukkannak: létezik egy új, teljesen ismeretlen intelligencia a Földön, amihez képest az emberiség kezdő kiscserkész. Vajon mi lesz a vége, visszaveszik a planétát, mielőtt még magunkra omlasztjuk azt hírhedten környezetszennyező életmódunkkal? A könyvben egészen kemény kérdések is a terítékre kerülnek. Nem rossz, tényleg.

2.
Elizabeth Adler: Ház Almafin

Pár órás lazulós olvasmány, sajnos annyira lazulós, hogy konkrétan nem emlékszem, miről szólt. :) Semmi extra, csajkönyv megint, néha ilyen is kell.

3.
Michael J. Sullivan: A trónbitorlók

Fantasyból már csak a nagyon jót értékelem. Azt hiszem kimondhatjuk, hogy fantasy-sznob lettem. Sajnos.

A trónbitorlók elég lájtos. A klasszikus fantasy eszköztárat használja, van benne királyság, kocsma mint törzshely, egy csapat rosszfiú akik igazából jófiúk, és persze nekik kell megmenteni a birodalmat. Egynek jó, de nem fogom újraolvasni. Pedig nálam az a fokmérő: ha többször elolvasok valamit, akkor az megéri a pénzét. De gondolom ezzel nem csak én vagyok így.

4.
Boris Paszternak: Doktor Zsivago

Na tessék, erről beszéltem. Láttam filmben, olvastam könyvben nem is egyszer. Bírom az oroszokat, de az kétségtelen, hogy kell hozzájuk egyféle lelkiállapot. Zsivago doki érdekes karakter: jó abban, amit csinál, két nőt szeret, hadifogságba esik, olyan korban él, ami definiálja őt, melynek köszönhetően másképp nem is nagyon alakulhat az élete. A könyvet olvasva az ember elgondolkodik rajta, hogy abban a helyzetben ő vajon hogyan csinálná? Mit helyezne előbbre az életében? Hogyan egyeztetné össze a szívét a családja iránt érzett kötelességgel? Summa summárum, Zsivago azzal harcol, amivel tud: a gyógyítással. Éppen csak saját magán nem képes segíteni.

Olvastam mást is, de a Fegyencedzés inkább kézikönyv, mint olvasmány, így azt nem számolom. :)

2013.02.06. 13:00 taskaradio

Szólj hozzá!





süti beállítások módosítása